Lite kan måle seg med den nordnorske naturen. Her finner du alt fra nordlyset, som “hele verden” vil se, til hundekjøring, topptur på steintrapper laget av sherpaer, fantastiske sykkelturer, gåturer, hvalsafari, havørnsafari….you name it! Vi har samlet en rekke aktiviteter du bør få med deg neste gang du besøker enten Bodø, Stokmarknes, Harstad, Tromsø eller Narvik – så slipper du å saumfare internett på egen hånd. Vi anbefaler selvfølgelig å dra innom alle byene!

Nordlys i Nord-Norge

Du har kanskje hørt at Nord-Norge er et must, men det er lett å bli overveldet av alle anbefalingene til hva du bør se og gjøre, og ikke minst oppleve, for la oss være ærlige; Nord-Norge skal ikke bare besøkes – det skal oppleves.


Når du først er her, bør du med andre ord få det meste (og beste) ut av turen din – enten du alltid har drømt om å dra på havørnsafari med RIB-båt i Saltstraumen i Bodø, padle kajakk i Harstads skjærgård, besøke det populære Hurtigrutemuseet i Stokmarknes, bestige fjell i Tromsø på sherpatrappas 1300 trinn eller være med på hundekjøring i Narvik – for å nevne noe.


kajakk-padling-blant-fjellKajakkturer i Nord-Norge er ikke som andre kajakkturer og bør med på bucketlisten.


Vi sitter selvfølgelig ikke på fasiten til hva du bør ha på bucketlisten din, men vi har samlet en rekke gode tips og anbefalinger om hva vi synes er en bucketliste verdig. Da blir det kanskje litt enklere for deg å navigere deg frem i mylderet av opplevelser, enten du har vært i disse byene før, men ikke opplevde nok, eller du er en nyfødt Nord-Norge-farer som vil se nordlyset og litt attåt.


Northern lights in winter landscape and sea _16_9Å krysse av nordlyset på bucketlisten kan kalles en skikkelig seier.


PS: Vi har selvfølgelig hotell på alle destinasjonene, så du kan hvile ut og sove godt om nettene. Vi drister oss derfor til å komme med hotellanbefalinger i tillegg. Visste du for eksempel at Hurtigruten bokstavelig talt parkerer foran vinduet til flere av hotellene våre? Ikke det, nei? Nord-Norge, here we come!


BODØ


1. Rampen Via Ferrata: Luftig klatring over havet


Nei, dette er ikke en aktivitet kun rettet mot sporty, erfarne klatrere – på fjellet Rampen kan du oppleve fantastiske klatreturer, enten du allerede er godt bevandret i fjellterreng eller dette er første gang du setter føttene dine på noe som kalles fjell. Her kan du få opplevelsesrike turer fra erfarne guider som veileder deg hvert eneste skritt.


Du kan velge mellom to hovedruter: Vikingveggen og Sølvskatten, som byr på både utsikt, hver sine særegne utfordringer og ikke minst mye moro! Eller hva med å ta kombinasjonsruten Rampenruta, så får du med deg begge rutene på en gang? Heng deg på, og hør havet bruse under føttene!


Sliten og sjelven etter turen kanskje? Null problem, du kan faktisk krabbe til nærmeste hotell, nemlig vårt splitter nye Wood Hotel Bodø som åpner dørene våren 2024 - og som altså ligger i, ja, krabbeavstand.


2. Havørnsafari med RIB i Saltstraumen


Etter du har kommet deg ned fra fjellet (eller kanskje ikke turte å dra opp dit i utgangspunktet), kan du sette kursen mot vannet, til den berømte Saltstraumen og jakte på havørn fra en RIB (rigid inflatable boat). Jaha, RIB sier du - er ikke det skummelt a? tenker du kanskje. Nei, absolutt ikke! Du sitter trygt plassert i båten som tar deg gjennom verdens sterkeste tidevannsstrøm, samtidig som du kjenner adrenalinet pumpe i kroppen. I tillegg kan du altså oppleve havørn på nært hold – og det kan vi love deg at er ganske rått.


Når du er trygt tilbake på land, kan du ringe venner og familier og skryte av at du har vært i et av “ Europe’s Wild Wonders” mens du krysser av opplevelsen på bucketlista. Men du, ikke glem å ta med kamera så du kan dele unike bilder av havørnene, som for øvrig er Nord-Europas største rovfugl, med et vingespenn på opptil 2,4 meter.


Saltstraumen Nordland 16:9Saltstraumen kan skilte med verdens sterkeste tidevannsstrøm og er det perfekte stedet for RIB.


3. Nordlyssafari: Øk sjansene for å se nordlyset


Ingen tur til Nord-Norge uten å se nordlyset, eller i alle fall prøve. Avslutt en innholdsrik dag med dansende lysbølger i grønt, rødt, blått og lilla – alt etter hvor høyt på himmelen det befinner seg. For å øke sjansene for å se dette spektakulære lysshowet, bør du reise mellom september og starten av april, bare vær oppmerksom på at været spiller en rolle på hvor sterkt og hvor mye nordlys du vil kunne se.


Blir du for eksempel med på nordlyssafari via denne guidede turen, blir du kjørt vekk fra byen og til steder med lite lysforurensing i følge av guider som kjenner til de beste plassene for å få den fineste opplevelsen. Blant fjell og rå natur vil stjernehimmelen bli enda klarere og nordlyset vil forhåpentligvis omfavne hele deg mens du står og måper.


Northern lights, winterNordlyset er nok på mange bucketlister verden over, og det kan du blant annet oppleve i Bodø.


Hvor skal jeg spise og overnatte?


Uten mat og drikke – og søvn – duger helten ikke (og ja, du er helten i denne fortellingen). I stedet for å lete etter restauranter og deretter karre en sliten kropp videre til et hotellrom, kan du slå to fluer i én smekk ved å spise på The Social Bar & Bistro på Quality Hotel™ Ramsalt, som ligger langs havnepromenaden i sentrum, og deretter krype til køys under en deilig hotelldyne noen meter opp i etasjene. Eller hva med å sjekke inn på Clarion Collection® Hotel Grand Bodø hvor både kveldsmat og fika er inkludert i prisen? Og som nevnt i punkt 1; Vårt splitter nye Wood Hotel Bodø er også verdt et besøk!


Deluxe double room Quality Hotel Ramsalt_16_9Hvil ut etter en innholdsrik dag på...ja, for eksempel et deluxe dobbeltrom på Quality Hotel™ Ramsalt i Bodø.


View from Quality Hotel Ramsalt in Bodø_16_9Utsikt fra Quality Hotel™ Ramsalt.


STOKMARKNES


4. Hurtigrutemuseet


Visste du at Stokmarknes er fødestedet til selveste Hurtigruten? For deg som ikke vet hva Hurtigruten er, så er dette et skip som siden 1893 har vært selve sjelen i den norske kysten med havn-til-havn-cruisereiser som passerer utallige vakre fjorder og underverker – og som ofte omtales som verdens vakreste reise. Med andre ord: En tur med Hurtigruten bør definitivt på bucketlisten din, sammen med et besøk på Hurtigrutemuseet, som du finner i Stokmarknes.


HurtigrutenHurtigruten, sjelen i den norske kysten, reiser fra havn til havn mens den passerer vakre fjorder og underverker.


I første omgang kan du varme opp med et besøk på museet, før du planlegger en tur på selve skipet. Museet er plassert i et gammelt Hurtigruteskip på land, og ble i 2023 hedret som et av de 20 beste maritime museene i Europa. Verdt et besøk, med andre ord!


PS: Visste du at Hurtigruten er en av våre partnere og at du kan tjene bonuspoeng på reiser med Hurtigruten om du er medlem hos oss? Les mer om vårt partnerskap med Hurtigruten her.


Er det et hotell ved Hurtigrutemuseet da?


Vel, det beste av alt er jo at dette spennende museet ligger rett ved siden av Quality Hotel™ Richard With, hvor du både kan nyte deilig mat på Restaurant 1893, noe godt å drikke i Bar 1893, og selvfølgelig en deilig seng, før du beveger deg til en annen populær, bucketliste-verdig attraksjon noen få meter unna, nemlig….


Hurtigruten in front of Quality Hotel Richard With ang Hurtigrutemuseet 16:9Du kan se Hurtigruten fra hotellvinduene på Quality Hotel™ Richard With, og da passer det selvfølgelig bra at Hurtigrutenmuseet ligger rett ved siden av.


5. RIB-tur i Trollfjorden med havørn


Får du ikke nok av sjøen – og det får du nok ikke i Stokmarknes – så bør du driste deg ut på en 2-timers RIB-tur i Trollfjorden hvor du kan oppleve havørn på nært hold, samtidig som du skuer utover spektakulær natur med stupbratte fjellsider, fosser og daler, samt avgir et besøk til et oppdrettsanlegg. Ja, kall det rett og slett en godtebutikk for deg som er glad i norsk, og spesielt nordnorsk, natur. Og når vi først er inne på dyretitting, hva med å eskalere i størrelse og dra videre på….


RIB boat in front of Hurtigruten ship_16_9Hva gjorde du i Stokmarknes da? Nei, jeg bare kjørt RIB foran Hurtigruten mens jeg så havørn på nært hold.


6. Hvalsafari med 100 % hvalgaranti


Er du oppe i nord, er ulike safarier nesten et must, og hvalsafari er intet unntak. Det kjedelige med safarier er at du ikke alltid får muligheten til å se dyrene du vil se. Men med dette hvalsafariet i Andenes, i underkant av en 2-timers biltur fra Stokmarknes får du 100 % hvalgaranti! Hvalsafari AS har holdt på siden 1989 og vet derfor hvordan og hvor du er garantert å få knipset bilder av de spektakulære og svære dyrene. Opplev en 3-5 timers tur du sent vil glemme. Andenes er det beste utgangspunktet for hvalsafari, ettersom det ligger så nært kontinentalsokkelen som det er mulig å komme langs norskekysten, noe som betyr at reisetiden til hvalfeltet er kort og tiden med hvalene lang. Det kan man like, si!


HARSTAD


7. Kajakk


Harstad er ypperlig for alle som er glad i sjøen, og hva er vel ikke da bedre enn å utforske skjærgården fra en kajakk? Bucketlisten bør rett og slett ikke være komplett før du har padlet gjennom skjærgården ved Harstad omringet av vann og rå natur. I Harstad finnes det gode muligheter for å leie kajakker og samtidig få gode padleruter, vær- og vindrelaterte råd samt et introduksjonskurs om ønskelig. Har du våtkort eller dokumentert padleerfaring, er du good to go!


Harstad-coastal-line-stockKysten i Harstad.


8. Harstad sykkelpark


Skal du på rundreise i Nord-Norge, og spesielt om du skal innom Harstad, ta med sykler om du kan! Harstad er nemlig et eldorado for de som liker å oppleve ekte norsk natur via sykkelsetet. Har du ikke mulighet til å ta med sykkel, finnes det steder å leie sykler, for eksempel hos ArctiConcepts. Å bare sykle rundt i Harstad, og spesielt i fjellene, er nydelig i seg selv, men det kan også være verdt et besøk til Harstad sykkelpark.


9. Våg Havbadstue


Pust ut og slapp av på Våg Havbadstue etter en lang dag, samtidig som du nyter siste rest av den herlige, rå nordnorske naturen. Her kan du velge mellom to ulike badstueflåter, den ene for drop-in i 1,5 time med garderobe og dusj inkludert (Fellesstua) og den andre kan bookes hvis dere er en større gruppe (Privatstua). Her er det bare å slippe sansene løs og nyte motsetningene med å hoppe i det kalde vannet og kjenne varmen bre seg i kroppen i badstuen etterpå.


10. Bowling og minigolf


Det er klart du skal fokusere på naturen når du er i Nord-Norge, men hjernen trenger også litt avkobling fra fjorder, fjell og natursprell. Da kan det passe bra med en morsom pause med bowling, minigolf og brettspill mellom “naturslagene” på Plays Bowling & Minigolf før dere spaserer til nærmeste hotell….


Ja, hvor er nærmeste hotell?


Quality Hotel™ Harstad ligger bare en 2 minutters spasertur unna. Her kan dere spise og hvile ut før dere begir dere ut på neste eventyr, enten senere på dagen eller dagen derpå.


Randering Quality Hotel Harstad_16_9Quality Hotel™ Harstad.


TROMSØ


11. Sherpatrappa og fjellheis/gondol


Først av alt – så lenge været tillater det – kom deg for all del opp på fjellet i Tromsø! Utsikten er helt uslåelig. Når du først skal oppover, finnes det to muligheter som skiller seg ut: sherpatrappa eller fjellheisen – eller hva med sherpatrappa på vei opp og fjellheisen på vei ned?


Sherpa stairs (sherpatrappa) Tromsø 16:9Sherpatrappa er bygget av sherpaer fra Nepal og består av over 1000 trappetrinn som leder deg til tidenes utsikt.


Sherpatrappa – hva i all verden er det? Vel, rett bak landemerket Ishavskatedralen (som også bør sees!), finner du en sti som etter hvert går over til trapper bygget av sherpaer fra Nepal, og med sine 1300 trinn er dette er en av de lengste trappene av denne typen i Norge. Det er fullt mulig å ta flere pauser underveis, så ta det i ditt tempo, og pass for all del på å ta en jevnlig titt utover den spektakulære utsikten. På toppen kan du belønne deg selv med en kopp kaffe og bolle – eller et fullverdig måltid – på Fjellstua, før du spaserer eller tar fjellheisen ned igjen.


PS: På milde høstkvelder fra slutten av august samt utover vinteren, er du kanskje så heldig at du ser nordlyset på vei opp (bare husk hodelykt, så du ikke faller i trappa).


Northern light Tromsø city viewDette kan være utsikten din på toppen av fjellet i Tromsø - nordlyset over en glitrende by.


12. Populære toppturer med ski på beina


Trappetur opp til fjellet høres nydelig ut, men hva kan jeg finne på i vintermånedene? tenker du kanskje. Vel, du bør fortsatt komme deg opp på fjellet, men fra desember til mai anbefaler vi å ta med ski og gjerne kakao og sjokolade i sekken. Det finnes nemlig en rekke populære toppturer som kan gjennomføres på ski i Tromsø, men det lureste er å dra på organisert tur med en lokal guide. Alle topptur-entusiaster har nok hørt om populære Lyngen og Senja, men det finnes også en lang rekke andre destinasjoner, blant annet Kvaløya, Ringvassøya, Lakselvbukt og Malangen. Pakk med skia og nyt puddersnø, frisk luft og utsikt!


13. Hundesledekjøring


Når du først er oppe i nord, bør du benytte sjansen til å kjøre slede med hunder – nærmere bestemt huskyer. Dette blir garantert en minnerik opplevelse, og du får selvfølgelig guidede turer som inneholder alt du trenger, enten dette er første eller fjortende gang du blir dratt av hunder på en slede – les mer om hundesledekjøring og booking her.


Dog Sledding in Tromsø 16:9Hvis du prøver deg på hundesledekjøring i Tromsø, kan du nok poste et ganske så likt bilde som dette i sosiale medier.


Har dere hotell i Tromsø da?


Så klart – vi har flere hotell i Tromsø! Vi har rett og slett hotell for enhver smak i denne vakre byen, blant annet Quality Hotel™ Saga, Clarion Hotel® The Edge og Clarion Collection® Hotel With.


NARVIK


14. Fantastiske Narvikfjellet utenfor hotelldøra


Vi starter dette avsnittet med en hotellanbefaling, for Quality Hotel™ Grand Royal ligger nemlig kun fem minutter fra Narvikfjellet – Nord-Norges skimekka, om du vil. Her finnes det nok å gjøre, enten du vil stå på langrenn, alpint, randonee, frikjøring eller dra på topptur til fots. Fjellet er like spennende og vakkert hele året, og dette er et fjell for alle. Og joda, om du skulle være i tvil kan du også ta med sykkelen for å få deg tidenes råeste sykkeltur.


View of Ankenes in Narvik 16:9 Utsikt over Ankenes og Narvikfjellet. Ikke akkurat en utsikt man får vondt i øynene av..


15. Hent frem barnet i deg og dra på kjelkekjøring


Enten du vil ta med barna, eller om du og vennene dine rett og slett bare vil hente frem det indre barnet i dere, kan dere bli med på guidet kjelkekjøring. Vi snakker en omtrent 2 kilometer lang løype med latter og adrenalin! Dere starter turen med en gondol som tar dere opp til Fjellheisrestauranten, hvor man kan lade opp med noe enkelt og spise og drikke, før man får utdelt kjelke og hjelm samt får en sikkerhetsbrief – deretter er det bare å sette utfor. Johooo!


16. Hundekjøring med husky


I likhet med i Tromsø, kan du selvfølgelig også kjøre med kjelke og hunder i Narvik. Ulike type huskyer drar deg avgårde på en spennende tur gjennom villmarken og i magiske terreng. Ingen nordnorsk by uten å nevne nordlys – du kan nemlig også velge hundekjøring med nordlysseremoni – to fluer i en smekk av ekte nordnorsk opplevelse, der altså!


17. Trugetur under nordlyset


Når vi først er inne på nordlyset… hva med å oppleve det dansende lysshowet på truger i fjellet? Hvis du melder deg på en guidet trugetur, blir du hentet i Narvik sentrum, og du får utdelt truger og staver som tilpasses deg – for la oss være ærlige, de færreste av oss drasser vel rundt på truger når vi er ute og reiser? Best av alt? Du trenger null erfaring med truger fra før!


Snowshoeing (trugetur)Trugetur i Narvik bør stå på enhver bucketliste.


18. Et av verdens største sammenhengende steinformasjoner


Det har blitt nevnt mange vinteraktiviteter i Narvik, men sommermånedene byr også på masse å gjøre i denne fine byen, blant annet kan du gå tur på en av verdens største sammenhengende steinformasjoner – og ja, denne turen passer like godt for syklister som for vandrende, og er en enkel tur som byr på rå utsikt og et fantastisk turområde.